Diyaframlı pompalar endüstrinin her alanında farklı uygulamalarda kullanılmaktadır. Kompresör havası ile çalışan diyaframlı pompalar 0-895 lt/dk kapasite aralığında farklı ölçülerde üretilebilmektedir. Elektrik aksamı olmadığı için patlamazlık (ex-proof) özelliği vardır. Bu sebeple ATEX istenen pek çok uygulamada rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Petrol ürünleri depolarında oluşan yağ ve çamurların temizlenmesi işleminde, havalı pompalar kullanıcıya çok büyük kolaylık sağlar. Her tür kimyasallar, yapıştırıcılar, solventler, boya ve mürekkeplerin, transfer ve sirkülasyonlarında yaygın olarak kullanılır. Havalı pompalar elektiriksiz çalışır. Böylelikle yanmaya ve patlamaya karşı güvenli ex-proof özelliğine sahiptir. Boya ve tutkal ham maddelerinin depolanma ve transferlerinde kullanılmaktadır. Su bazlı akışkanlar için Nitril Kauçuk (Buna-N) diyafram, solvent bazlı akışkanlar için PTFE (Teflon®) diyafram tipleri kullanım prosesine uygundur.

Havalı pompalar gıda sektöründe çok yaygın kullanılırlar. Transfer ettiği sıvının kimyasal özelliğini bozmaması ve inceltmemesi, süt, ayran, krema, hardal, mayonez, ketçap gibi hassas sıvıları aktarılma ve depolama işlemleri için vazgeçilmez bir pompa olmasına neden olmuştur. Çikolata, marmelat gibi yoğun maddelerin transferinde gıda tüzüğü şartlarına uygun havalı pompalar mevcuttur. Havalı pompalar seramik sektöründe, çamur transferi ve kalıplara doldurma amaçlı kullanılır. Bunun yanında sır kaplama işleminde sirkülasyon ve püskürtme amacı ile kullanılmaktadır.

Tersanelerde, gemi inşaası ve tamiratında yaygın bir şekilde kullanılırlar. Sintine sularının boşaltılmasında, kumlama ve raspalama atıkları, paslı atıklar havalı pompaların kullanım alanları içerisindedir. Havalı pompalar tekstil sektöründe yer alan boyahanelerde birçok kimyevi maddenin transferinde, depolanmasında ve baskı makinelerinin boya sirkülasyonlarında kullanılmaktadır. Makinenin baskı ve renk kapasitesine göre, her renk için ayrı bir havalı pompa, boya pompası olarak kullanılır.

Talaşlı imalatlarda, bor yağları transferinde, boyama kabinlerinde, püskürtme atığı tortu ve boyaların giderilmesinde, oto servis istasyonlarında, karter atıkları ve yanık yağların toplanmasında sanayi atıkları ve pis suların arıtma tesislerine pompalanmasında kullanılırlar. Arıtma tesislerinde ortaya çıkan ve çeşitli asit ve kimyasal atık içeren çamurun transferinde, sedimantasyon havuzları çökelti çamurlarının filtre preslere basılarak susuzlaştırılması işlemlerinde havalı pompalar kullanılır. Filtre preslerde kullanılan pompalar presi 16 bar’a kadar sıkıştırabilir. Canlı hayvan kesim tesislerinde oluşan hayvansal atıkların transferinde, balık yağı üretim tesislerinde depolama ve şişeleme işlemlerinde havalı pompalar kullanılmaktadır.


DİYAFRAMLI POMPALARIN AVANTAJLARI

• Kendinden emiş (vakum) kabiliyeti vardır. 6-8 metreye kadar kuru şekilde emiş yapabilirler.
• Top-top yuvalarının avantajıyla katı partikül geçirgenliği vardır. 1mm ile 9mm arasında partikül geçirebilir.
• Mekanik salmastrası yoktur. Boşta(kuru) çalışabilme özelliği vardır.
• Basılan akışkanın yapısını bozmaz.
• Tek pompa ile farklı yoğunluktaki akışkanları basabilirsiniz. Devir ayarı gerektirmez.
• Çıkış hattı vana ile kapatıldığında veya çıkış hattı tıkandığında pompa otomatik olarak durur, hiçbir şekilde zarar görmez.
• Elektriğe gerek yoktur. Sadece hava ile çalışır. Bu sebeple Exprooftur.
• 0,5 – 7 bar arasında çalışabilir. Bu basınç aralıkları özel üretimlerimizle 14-16 bara kadar çıkabilmektedir.
• Manuel olarak ayarlanabilir. 0 ile 895lt/dk’ya kadar kapasitelere ulaşabilirler.
• Yedek parçası ucuz ve kolay değiştirilebilir. Tüm yedek parçaları stoktan temin eder.
• Dikeyde 70 metre yatayda ise 700 metreye kadar basabilir. (7 bar için)
• Hava kirliliği yapmaz ve çevreye zarar vermez. Çevreye duyarlıdır.
• Maximum 130°C sıcaklıkta çalışabilirler.
• Lineer akış yerine türbülanslı (vuruntulu) akış sağlar.
• Gıda, Arıtma, Petrol, Kimya, Boya, Maden gibi pek çok sektörde pek çok farklı akışkanlar için kullanılabilir.